Subwoofer

sivu 3

osien hankinta

sivu 1 | sivu 2 | sivu 3 | sivu 4 | sivu 5 | sivu 6 | sivu 7 | sivu 8

Sain huomata, että subwooferin kokoamiseen tarvitaan paljon muutakin kuin vain kasa puulevyjä ja muutamia ruuveja. Ostin osat sitä mukaa kun niitä tarvitsin, sillä kerralla oli mahdotonta muistaa aivan kaikkea. Ihan ensimmäisenä kävin tilaamassa MDF-levyt puusepältä. Niiden valmistuttua ensimmäinen vaihe oli käydä kaverini luona poraamassa reiät ruuveille. Ilman reikiä ruuvien laittaminen on vaikeaa ja levy voi haljeta.

MDF-levyt voi kiinnittää toisiinsa normaaleilla ruuveilla. Ulkonäköongelmaa ei ole, sillä ruuvit jäävät piiloon. Elementtien kanssa on toisin, ja kirkkaat kannat paistaisivat ikävästi myös etuverkon läpi. Lisäksi olisi suotavaa tehdä elementti helposti irroitettavaksi. Tästä syystä halusin käyttää mustia kuusiokolopultteja. Niitä ei kuitenkaan tuntunut löytyvän mistään, kiersin kaikki lähialueen rautakaupat tuloksetta. Vasta eräs autotarvikkeita myyvän liikkeen myyjä muisti nähneensä niitä Jyväskyläläisessä Hytarissa, ja sain lopulta ostettua omani sieltä.

Tässä vaiheessa pitää kiitellä loistavaa, kirjoittamatonta sopimusta joka rautakauppojen välillä on. Siinä missä muut kaupat tyytyvät tarjoamaan eioota, rautakauppojen myyjät neuvovat joka kerta, mistä asiakkaan kaipaamaa tavaraa ehkä löytyisi. Ilman tätä systeemiä minulla ei olisi mustia pultteja.

Samalla reissulla kävin hakemassa kotelon pinnoitukseen tarvittavaa viilua. Jyväskylän Puukeskuksella ei syystä tai toisesta ollut sitä varastossa yhtään, ja he neuvoivat (kts. edellinen kappale) minut erääseen aika syrjässä olevaan puuliikkeeseen. Noin tunnin etsintöjen jälkeen liike löytyi ja heidän kahdesta erilaisesta viilustaan otin tummempaa.

Tilaukseni Biltemasta sisälsi vaimennusaineen, kaiutinkankaan, jalat ja iskumutterit sekä elementeille että vahvistimelle. Iskumutterit isketään pulteille tehtyihin reikiin sisäpuolelta, ja pultteja kiinnittäessä niiden muttereihin kohdistama voima vetää niitä vain puuta päin, joten kiinnityksestä saa todella tukevan. Kätevää.

Paikallisista rautakaupoista ostin MDF-levyjen kiinnittämiseen tarvittavia ruuveja, 4 kappaletta 60cm mittaisia puristimia, liimaa, lakkapurkin ja -siveltimen, hiomapapereita sekä kittiä. Hifitalosta tilasin etuverkon kiinnikkeet, kaapelin vahvarin ja elementin väliin sekä elementtien tiivisteet.

Sähköisistä osista maksoin 420€, puumateriaaleista 100€ ja pientarvikkeista reilut 100€.