Subwoofer

sivu 5

viilutus

sivu 1 | sivu 2 | sivu 3 | sivu 4 | sivu 5 | sivu 6 | sivu 7 | sivu 8

Etukäteen arvelin viilutuksen olevan koko projektin vaikein osa, sillä se oli ainoa vaihe, mistä minulla ei ollut minkäänlaista kokemusta. Internetistäkään ei löytynyt kovin suurta määrää tietoa aiheesta, mutta erilaisista viilutustyyleistä ja -tekniikoista valitsin silti omakseni puuliiman ja silitysraudalla kuumentamisen.

Ennen viilutuksen aloittamista pinnat oli saatava täysin suoriksi. Siispä hioin kaverini lainaamalla epäkeskohiomakoneella (kätevä vehje) puolen millin heitot kotelon laidoilta pois ja kittasin ruuvien jättämät aukot umpeen. Kitin kuivuttua hioin kitatut kohdat ja puhdistin lopulta puupinnat huolellisesti pölystä.

Viilut olivat kaistaleina, joiden pituus oli noin kolme metriä ja leveys 20cm. Leikkasin kaistaleet viiteen osaan, ja näin muodostuneita palasia meni jokaiselle sivulle kolme. Tasasin sivut terävällä mattopuukolla ohjurin avulla ja teippasin kaistaleet maalarinteipillä kiinni levyksi, joka oli jokaiselta sivultaan noin viisi senttiä yli kotelon reunojen.

Levitin Kiilto 66 -puuliimaa lastalla viilutettavalle sivulle kerroksen, josta näki hieman läpi. Tässä vaiheessa vanha kunnon silitysrauta olikin jo kuuma. Asettelin viilulevyn suoraan liimapinnalle, pistin leivinpaperin väliin ja aloin kuumentaa viilutusta silitysraudalla. Ideana on siis kuumentaa liimaa niin, että se kovettuu ennen aikojaan ja viilu pysyy tiukasti kiinni puussa. Toinen vaihtoehto olisi ollut käyttää järjetöntä määrää puristimia ja antaa liiman kuivua omalla vauhdillaan, mutta mielestäni viilun liikahtamisen riski oli liian suuri. Kuumennuksen alussa viilua on vielä helppo asetella oikeaan suuntaan.

Arviolta 20 minuutin kuumennuksen jälkeen viilu oli jo tukevasti puussa kiinni, eikä enää irronnut vaikka sitä yritti hieman raottaa sivulta. Olikin siis aika tarkastella lopputulosta. Pahaksi onnekseni huomasin olleeni etukäteisarveluissani oikeassa, sillä viilusiivujen väleihin olivat ilmestyneet millin, parin levyiset raot. En vieläkään käsitä, miten siivut ovat käyristyneet liimauksen aikana, sillä tasasin niiden laidat täysin suoriksi.

Sama ilmiö piinasi jokaista neljää viilutettavaa sivua. Korjasin tilannetta liimaamalla rakoihin ohuet palaset viilua, eikä tilanne varsinkaan kaukaa katsottuna näyttänyt enää yhtään pahalta. Tuleva lakkakerros tulisi häivyttämään rakoja entisestään, joten en ollut enää kovin huolissani.

Aina saatuani sivun valmiiksi leikkasin ylimääräiset sentit terävällä mattopuukolla pois. Olin hieman skeptinen reunojen onnistumisen suhteen, mutta viilu on niin ohutta ettei sen reunoja juurikaan näy. Tässä vaiheessa viilupinta ei vielä näyttänyt kovinkaan hienolta, mutta oli onnistunut melko hyvin ottaen huomioon sen, että en ollut tehnyt hommaa aiemmin.