Subwoofer

sivu 6

etulevy

sivu 1 | sivu 2 | sivu 3 | sivu 4 | sivu 5 | sivu 6 | sivu 7 | sivu 8

Subwooferin etulevyyn minulla oli heittää koko projektin maukkain idea. Koska ruuveja ei ollut näkyvissä muuallakaan kotelossa, ei niitä varsinkaan etulevyssä saisi näkyä. Etulevy oli kuitenkin kiinnitettävä ruuveilla. Ratkaisuksi päätin laittaa etulevyn eteen toisen, ohuemman levyn, joka toimisi samalla elementin upotuksena. Sen voisi laittaa kiinni pelkällä liimalla, ja rumat ruuvit jäisivät sen alle.

Pelkät kaksi levyä päällekäin ei kuitenkaan olisi ollut kovinkaan silmää miellyttävä vaihtoehto. Tässä päätin turvautua toiseen minulle tuntemattomaan työtapaan, yläjyrsimen käyttöön. Jyrsimeen saa laitettua jos jonkinlaisia teriä. Vahvistimen upotus oli muuten tehty neliskulmaista jälkeä tekevällä terällä. Etulevyissä käytin 45 asteen kulman puuhun tekevää terää. Asetin levyt kohdakkain ja puristin ne tiukasti yhteen. Suojalasit olivat todella tarpeen, sillä purua tuli paljon. MDF-levy on niin hienojakoista, että siitä ei lohkea palasia, vaan työstöjäljestä tulee erittäin siisti.

Onnistuneen jyrsinnän jälkeen olikin aika palata muun kotelon pariin. Nyt ei enää ollut varaa virheisiin, sillä millien virheiden hiominen ei enää tullut kysymykseen. Paksumman etulevyn kiinnittäminen ei kuitenkaan ollut mikään vaikea homma ja se sujui jo vanhalla rutiinilla. Ennen kiinnittämistä maalasin molemmat etulevyt pohjamaalilla, jota voi hioa.

Ohuemman etulevyn sain kohdistettua etuverkon kiinnikkeiden avulla. Niiden reiät ulottuivat jonkin verran myös paksumpaan levyyn ja olin porannut ne samalla kertaa kun jyrsin levyjen reunat. Liimaa väliin, puristimet tiukalle ja levyjen väliin jäävää saumaa tuskin huomaa. Pariin kohtaan oli silti laitettava hieman kittiä. Loppuhionnan jälkeen teippasin sanomalehtiä kotelon ympärille saumakohtaan asti ja etulevy oli maalausta vaille valmis. Ja vaikka itse sanonkin, mustalla etulevyllä varustettuna kotelo näytti jo todella hienolta.

Etuverkon tein samasta 16 millin MDF-levystä, josta koko kotelo oli tuplaten tehty. Tilasin levyn hieman etulevyä pienempänä ja riittävän isolla reiällä niin ettei se tulisi lähellekään elementin reikää. Niittipyssyä minulla ei ollut, joten jouduin kiinnittämään etuverkon lyhyillä, leveäkantaisilla nauloilla. Maalasin levyn tietenkin mustalla, ettei MDF:n alkuperäinen väri paistaisi läpikuultavan kankaan läpi.