Subwoofer

sivu 7

viimeistely

sivu 1 | sivu 2 | sivu 3 | sivu 4 | sivu 5 | sivu 6 | sivu 7 | sivu 8

Kuten sanottua, etulevyn maalaamisen jälkeen kotelo alkoi näyttää jo todella hienolta, ainakin itse tehdyksi. Lopun ajasta käytinkin vain kotelon lakkaamiseen. Pohjan lakkasin kertaalleen ja muihin sivuihin ehdin laittaa viisi lakkakerrosta. Hioin ennen jokaista lakkausta sivut kerta kerralta hienommalla hiekkapaperilla. Viilutuksiin jääneet raot pienenivät mukavasti lakan ansiosta ja viilujen väri tummeni. Etulevyn pinnasta tuli juuri niin sileä kuin olin halunnutkin.

Isäni lähti sopivasti päivän mittaiselle työmatkalle juuri syntymäpäiväänsä edeltävänä päivänä. Sain siis kaverini avustuksella raahattua lootan salassa kotiin. Vein sen peräkärryllä maton päällä ja suunnittelin reitin niin, etten joutuisi ajamaan ympäri kaupunkia ilmestyneisiin hidastetöyssyihin. Kotelo tulikin ehjänä perille ja kannoin sen olohuoneen pöydälle viimeisiä vaiheita varten. Kotelo painoi kuin synti.

Kiinnitin toisen pään kotelon sisällä olleesta kaapelista vahvistimeen ja pistin sen paikoilleen. Toisen pään kolvasin elementin liittimiin ja laitoin elementinkin kiinni koteloon. Väliin tietysti tiivisteteippi. Ennen tätä olin laittanut passiivielementin samalla tavalla kotelon pohjaan. Kotelon sisään mahtuikin vain toinen Biltemasta tilaamistani vaimennusvanuista, joten toinen paketti meni varastoon odottelemaan tulevia projekteja.

Jos nyt tekisin subwooferia uudestaan, valitsisin järeämmät kaiutinjalat. Bilteman piikit ovat sinänsä aivan sopivat, mutta niiden kiinnittämiseen käytettävä paksu ja pehmeä kaksipuoleinen teippi taipuu ja vääntyy eikä sen kiinnitysvoima ole läheskään tarpeeksi vahva, jos aikomuksena on liikutella tätä noin 50 kiloa painavaa laatikkoa. Jalat lähtivät liian helposti irti kotelosta sitä liikuteltaessa. Jopa sen paikoilleensaanti tuotti paljon ongelmia. Paremmat jalat olisivat kotelon seinämien sisään ruuvattavat, hieman pidemmät piikit.