Subwoofer

sivu 2

suunnittelu

sivu 1 | sivu 2 | sivu 3 | sivu 4 | sivu 5 | sivu 6 | sivu 7 | sivu 8

Subwooferia suunnitellessa ensimmäinen vaihe on tietysti elementin valinta. Kuulemani ja lukemani perusteella Peerlessin XLS-sarja oli hinta/laatu-suhteeltaan erinomainen ja tarjoaa rivielementeistä poikkeavien ominaisuuksiensa ansiosta matalalle ulottuvaa toistoa myös pienessä kotelossa. Olin pitkään perinteisen refleksikotelon kannalla, mutta hiljalleen käännyin minulle ennestään vieraan ratkaisun suuntaan ja päätin käyttää subbarissa passiivielementtiä.

Toinen vaihe on sopivan vahvistimen valinta. Vahvistin tulikin olemaan koko projektin kallein yksittäinen osa. Päätin hankkia koteloon upotettavan, nimenomaan subwoofereille tarkoitetun vahvarin, vaikka se vaikeuttaakin kotelon rakentamista ja suunnittelua. HIFI-lehdessä olikin jokin aika sitten ollut juuri tällaisten laitteiden vertailu. Valintaa kuitenkin helpotti se seikka, että löysin juuri sopivat osat käytettynä yhdessä paketissa. Vahvistimeksi tuli näin Hypexin HS-200, ja ääntä tuottamaan 12-tuumainen XLS-elementti samankokoisen passiivielementin kanssa.

Kolmas ja viimeinen suunnittelun vaihe koskee kotelon suunnittelua. Kotelohan voi olla lähes minkälainen tahansa, mutta päätin ulkonäöllisistä syistä tehdä siitä kuution mallisen. Materiaaliksi valitsin MDF-levyn, ja varsinkin etulevyä muotoillessani sain olla tyytyväinen valintaani. Paksuutta saa mieluummin olla liikaa kuin liian vähän. Paikalliselta puusepältä ei kuitenkaan löytynyt kuin 16-millistä levyä, joten niitä oli laitettava kaksi päällekkäin ja materiaalivahvuudeksi tuli näin 32mm.

Kotelopiirustuksia tehdessä pikkutarkka luonteeni pääsi oikeuksiinsa, ja tein kirjaimellisesti millintarkkaa työtä. Kaaviokuvassa yksi pikseli vastaa yhtä millimetriä. Myös ruuvien paikat katsoin tarkasti siten, ettei minkään levyn keskelle (liimasaumaan) eikä aivan nurkkiin tulisi yhtään ruuvia. Palat ovat aakkosjärjestyksessä. Kotelo on puoli metriä kanttiinsa ja sisätilavuudeksi tuli noin 40 litraa. Osaluettelosta löytyvät tarkat mitat.